Nemokamas pristatymas nuo 60€ | Pirk 3+1 gausi dovanų ​

Nemokamas pristatymas nuo 60€ | Pirk 3+1 gausi dovanų ​

Nemokamas pristatymas nuo 60€ | Pirk 3+1 gausi dovanų

Čiobrelių prieskoniai – praturtinkite savo patiekalus išraiškingu skoniu

čiobrelis prieskonis

Visi puikiai žinome čiobrelių arbatą ir ne kartą esame ją gėrę, norėdami palengvinti atsikosėjimą ir numalšinti gerklės skausmą. Tačiau šis prieskonis puikiai tinka ir patiekalų gaminimui. Naudojant čiobrelį, galima paskaninti ir naujų atspalvių suteikti galybei patiekalų – nuo pikantiškų bulvyčių, sriubų ir troškinių, iki nuostabių konditerijos kepinių! 

Iš kur kilo čiobrelis ir kokiu skoniu jis praturtina maistą?

Čiobrelio šaknys – Viduržemio jūros regione. Nors yra mylimas visame pasaulyje, tikraisiais čiobrelio namais, visai kaip ir levandų, drąsiai galime pavadinti Prancūziją – čia sunkiai rasite patiekalą, kuris nebūtų paskanintas čiobreliu.

Na o Lietuvoje auga keletas jo rūšių: keturbriaunis čiobrelis Thymus pulegioides L., paprastasis čiobrelis Thymus serpyllum ir vaistinis čiobrelis Thymus vulgaris. Savo ūkyje auginame ir patys išdžioviname būtent vaistinį čiobrelį.

Čiobrelis turi lengvą, labai malonų mėtų ir citrinų aromatą, yra gaivus ir tuo pačiu ganėtinai intensyvus, todėl persistengti nereikia – kartais pakanka vos mažo žiupsnelio, kad nustebintumėte skonio receptorius. Tikras gardumėlis! 

Ar skiriasi džiovintas čiobrelis nuo šviežio? Ar galima naudoti šviežią čiobrelį vietoje džiovinto ir atvirkščiai?

Kad ir apie kokią prieskoninę žolelę kalbėtumėme, džiovintas ir šviežiai skintas prieskonis naudojamas skirtingais atvejais. Pavyzdžiui, niekas neįsivaizduoja tradicinio itališko užkandžio – mocarelos su pomidorais – paskaninto ne šviežio baziliko lapeliais, o džiovintu baziliku. Žinoma, kai labai norisi šio užkandžio, o šviežio baziliko namie nėra, tikrai galime panaudoti ir džiovintą. Tik, ginkdie, nedarykite to prie tikro italo – pasilikime savo kulinarines “nuodėmes” paslaptyje 🙂 .

Tad kokį čiobrelį rinktis patiekalui – džiovintą ar šviežią – priklauso nuo situacijos ir gamybos būdo. Patiekalams, kurių nekepate ir neverdate, pvz. salotoms, šaltam užkandžiui ar pikantiškam sumuštiniui, geriausia naudoti šviežią čiobrelį. O štai šiltuose patiekaluose geriausiai dera džiovintas čiobrelis. Jis koncentruotesnis, stipresnis ir ne taip greitai paveikiamas gaminimo šilumos.

Kadangi yra tokie koncentruoti ir gali dovanoti gausybę skonio bei aromato, džiovintus čiobrelius geriausia naudoti tokiems patiekalams kaip troškiniai, sriubos, makaronai, kepsniai, keptos bulvytės. 

Jei begaminant supratote, kad po ranka nėra būtent džiovinto arba būtent šviežio čiobrelio, šviežią visada galite užkeisti džiovintu ir atvirkščiai. Bendra taisyklė tokia – vieną džiovinto čiobrelio dalį atstoja trys šviežio čiobrelio dalys. 

Kaip mes naudojame čiobrelį maisto gamybai

Na o mūsų širdis užkariavo čiobrelio universalumas: jį panaudojame tiek vadinamajam Viduržemio jūros prieskonių mišiniui susikurti, tiek sriuboms ar troškiniams pagardinti. Beje, čiobrelis puikiai dera su žuvimi ir bulvytėmis – užbarstykite jo prieš šaudami į orkaitę.

O pastaruoju metu labai pamėgome itin gardžią ir įdomią kombinaciją vištienos marinavimui. Pabandykite ir jūs – prieš ruošdami paukštieną kepimui orkaitėje, grilyje ar keptuvėje, įtrinkite ją džiovintais čiobreliais ir mėtomis. Laukia naujas, šiek tiek netikėtas skonis. 

Skanaus ir gardžių atradimų virtuvėje!

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

X